Start vandaag nog met een koolhydraatarm dieet (9 voordelen + 2 recepten)

Als er één dieet is dat zichzelf niet meer hoeft te bewijzen, is het een koolhydraatarm dieet. Een koolhydraatarm dieet biedt vele voordelen en helpt gegarandeerd om je streefgewicht te bereiken. De reden daarvoor is eigenlijk heel logisch: een koolhydraatarm dieet brengt je terug naar de basis van gezonde voeding. En wie gezond eet en drinkt, komt nauwelijks aan.

Eerst wordt uitgelegd wat een koolhydraatarm dieet precies inhoudt. Daarna krijg je de 9 grootste voordelen van een koolhydraatarm dieet te lezen. Tot slot ontvang je ook nog 2 koolhydraatarme recepten die je vandaag nog kan bereiden. Je kan dus vandaag nog beginnen met een gezonder leven!

 

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Koolhydraten maken onderdeel uit van onze voedingsbehoefte. Gezamenlijk met eiwitten en vetten vormen ze de calorieën. Net als eiwitten en vetten leveren koolhydraten energie. De interne motor kan dus alleen maar werken als je die energie op de juiste manier binnen krijgt. Het punt is echter dat we in de loop der jaren meer en meer koolhydraten zijn gaan eten en minder onverzadigde vetten en eiwitten.

Waar de balans voorheen gezond was:

Gezonde verdeling koolhydraten

is dat nu niet meer het geval:

Ongezonde verdeling koolhydraten

Het overschot aan koolhydraten wordt door ons lichaam opgeslagen als reserves. Energie voor later. Alleen komt dat later niet, als we zoveel koolhydraten blijven eten. De energie wordt vet en dat vet wordt alleen maar meer.

Een koolhydraatarm dieet doorbreekt dat negatieve patroon. Doordat je minder koolhydraten binnenkrijgt, moeten de oude koolhydraten worden verbrand. Eindelijk worden ze omgezet in energie en uit je lichaam verbannen. Op die manier verlies je dus veel gewicht en vetmassa. Een koolhydraatarm dieet heeft bepaalde recepten als uitgangspunt. Hoe strenger die recepten, hoe sneller je gewicht zal verliezen.

 

9 Voordelen van een koolhydraatarm dieet

Er zijn veel studies gedaan naar koolhydraatarme diëten. En stuk voor stuk wijzen die studies uit dat een koolhydraatarm dieet werkt. Maar er komt steeds meer boven water. Zo zijn er nog 9 andere grote, bewezen voordelen aan het volgen van een koolhydraatarme levensstijl. Hieronder volgen de 9 grootste voordelen.

 

#1 Eenmaal slank is blijvend slank

Veel mensen vinden het al heel lastig om hun streefgewicht te bereiken. Maar om dan ook nog op gewicht te blijven na het behalen van dat streefgewicht, is helemaal lastig voor ze. Een koolhydraatarm dieet zorgt er echter voor dat je een levensstijl aanneemt die ook zorgt dat je blijvend afslankt. Je leert veel over voeding en ervaart het effect van koolhydraatarme recepten. Dit zal je zo goed bevallen, dat je ermee door wil gaan.

 

#2 Meer energie

Slechte koolhydraten leveren heel snel energie. Je profiteert hier maar heel maar heel kort van (een piekmoment). Daarna worden ze opgeslagen als vetmassa. Bij een koolhydraatarm dieet eet je meer complexe koolhydraten, eiwitten en onverzadigde vetten. Daardoor houdt je lichaam de energie langer vast en kun je er dus ook langer van profiteren.

 

#3 Afvallen zonder hongergevoel

Als je al eens een dieet gevolgd hebt, weet je dat een dieet altijd tot honger leidt. En ergens is dat gek, want een dieet zou eigenlijk een gezonder eetpatroon tot gevolg moeten hebben. Bij een koolhydraatarm dieet is dat dan ook zo. Je zal tijdens het koolhydraatarme dieet geen hongergevoel ervaren, omdat je heel veel alternatieve energie binnenkrijgt uit eiwitten en onverzadigde vetten.

 

#4 Geen suikerverslaving meer

Je verwacht het misschien niet, maar je bent verslaaft. Aan suiker. Zoet eten heeft je al snel in je greep en zorgt ervoor dat je nog meer zoetigheid wil. Een koolhydraatarm dieet zorgt dat je af kunt kicken van die verslaving. Wist je dat koolhydraten in feite ook suikers zijn? Door ze te mijden en langere tijd geen koekjes, chocolade en snoepjes meer te eten, raakje gewend aan een leven zonder suiker en kun je veel makkelijker zonder.

 

#5 Lekkere recepten

Een koolhydraatarm dieet is ook een dieet waarbij je nog heel veel wél mag eten. Vlees en vis, groenten, fruitsoorten en ga zo maar even door. Je kan dus nog steeds de meest lekkere gerechten op tafel toveren. Voor jezelf en voor je omgeving. Grote kans dat je na een tijdje helemaal niet meer bewust bent van het feit dat je een dieet volgt! Een koolhydraatarm dieet geeft je veel nieuwe ideeën op het gebied van eten.

 

#6 Diabetes en insuline resistentie

Insuline resistentie is het voorstadium van suikerziekte (diabetes). Beiden zijn beter te controleren door het eten en drinken van koolhydraatarme gerechten. Daardoor heb je minder medicijnen nodig. Er zijn zelfs verhalen van mensen die zelfs van diabetes zijn afgekomen door hun eet- en drinkgewoontes te veranderen. Wanneer je bang bent diabetes te krijgen (omdat het in de familie zit) is het goed om te weten dat koolhydraatarm eten en drinken het risico erop kan laten afnemen.

 

#7 Verlaagde bloeddruk en cholesterol

Gezonde voeding – waar koolhydraatarm eten en drinken zeker een voorbeeld van zijn – zorgt voor gezonde bloedwaarden en een lagere bloeddruk. Ook je cholesterolwaarden nemen drastisch af als je regelmatig een koolhydraatarm recept bereidt.

 

#8 Verhoogde weerstand

Met koolhydraatarme gerechten krijg je veel vitamines, mineralen en voedingsvezels binnen. Die zorgen allemaal voor een betere weerstand. Je wordt dus minder vatbaar voor griepjes en verkoudheid en kunt veel meer van jezelf verwachten dan wanneer je bij het oude blijft.

 

#9 Af en toe zondigen mag

Een koolhydraatarm dieet is een levenswijze. Als die goed is ingeslepen, mag je best af en toe zondigen. Een frietje met mayonaise, een frikandel, een gebakje of een lekker snoepje… Je hoeft jezelf er echt niet van te onthouden, mits je maar een koolhydraatarm eet- en drinkpatroon als basis houdt en je bewust blijft van wat je precies eet en drinkt.

 

Twee koolhydraatarme recepten

Vandaag nog beginnen met een koolhydraatarm dieet? Met deze twee recepten kan dat zeker lukken. De ingrediënten vind je gewoon in de supermarkt en bereiden is echt niet moeilijk.

 

Boerenkoolstammpot met pompoen

Boerenkoolstamppot is een typisch Nederlands gerecht. Met een paar aanpassingen kun je er ook een koolhydraatarme variant van maken. Het gaat er dan vooral om dat je de aardappel (koolhydraatrijk) vervangt door een alternatief. Een goede alternatief is pompoen.

 

Je hebt nodig:

  • 1 kilo pompoen (in blokjes)
  • 500 gram boerenkool
  • rookworst
  • 150 gram spekjes
  • 2 eetlepels azijn
  • zout roomboter, slagroom en sojasaus

 

Bereiden:

Breng de boerenkool met water en zout aan de kook in een grote pan. De boerenkool kun je gedurende 20 minuten garen.

Maak de pompoen goed schoon en snijd in blokjes (als je dat nog niet gedaan hebt).

Zodra de boerenkool 5 tot 10 minuten gekookt heeft, voeg je de pompoen toe. Kook deze een kwartiertje mee.

Bak de spekjes en bereid de worst in de tussentijd.

Giet de pompoen en boerenkool door een zeef. Bewaar een deel van de boerenkool in een apart schaaltje (voor later). Stamp de rest als een stamppot door elkaar. Mocht nu blijken dat je te weinig boerenkool hebt, kun je het schaaltje gebruiken om te schikken.

Voor meer smeuïgheid kun je de boter en slagroom gebruiken. Ook is de stamppot op smak te brengen met sojasaus.

Verwarm het geheel goed door en dien heet op.

 

 

Smooothie met spinazie en avocado

Om je te laten zien dat koolhydraatarm ook heel makkelijk kan, geven we je het recept van een smoothie. Je kan eindeloos variëren met smoothies. Daardoor ontstaat er een breed scala aan gerechten die je kunt bereiden.

 

Je hebt nodig:

  • 75 gram spinaziie
  • een halve avocado
  • 250 ml amandelmelk of water (melk is romiger, water gezonder)
  • naar keuze: 1 eetlepel hennepzaad, 1 eetlepel eiwitdpoeder

 

Bereiden:

Het bereiden is heel simpel. Alle ingrediënten in de blender en net zolang mixen tot er een drinkbare massa ontstaat. Te dik? Voeg dan wat melk/ water toe.

Het hennepzaad en de eiwitpoeder kun je toevoegen om de smoothie bondiger te maken. Met deze ingrediënten zal hij meer vullen en meer energie leveren. Noodzakelijk (voor bijvoorbeeld de smaak) is het echter niet.

 

Conclusie

Een koolhydraatarm dieet levert je meer dan 9 voordelen op voor je gezondheid én helpt je in rap tempo af te vallen. Met de 2 recepten in dit artikel kun jij alvast een goede koolhydraatarme start maken!


Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *