Wat is een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet, ook wel een weinig-koolhydratatendieet genoemd, heeft te maken met je eetgewoontes die het nuttigen van koolhydraten beperkt. Dit wordt meestal gedaan om de gezondheidstoestand te verbeteren door het overgewicht te verminderen. Voeding dat bestaat uit een flink aantal koolhydraten die verteerbaar zijn (pasta, rijst, aardappels, brood) worden met dit dieet niet tot bijna niet gegeten of zelfs door andere voeding vervangen die veel meer vet en proteïnen bevatten (sojaproducten, vis, vlees). Maar ook voeding die juist weinig tot geen koolhydraten hebben (groene bladgroenten).

Over een koolhydraatarme dieet wordt ook vaak over gepraat als men het heeft over het behandelen van bepaalde aandoeningen (verslaving aan suiker, kanker, diabetes, stress, epilepsie).

Geschiedenis van het koolhydraatvrij dieet

Er zijn antropologen die er heilig geloof in hebben dat de allereerste mensen verzamelaars-jagers waren. Deze gebruikte een dieet dat bestond uit heel veel vet en proteïne, en een hele lage hoeveelheid aan koolhydraten. Het is zelfs zo dat er volkeren zijn die geïsoleerd zijn van de buitenwereld op dit moment nog steeds zulke diëten nuttigen. Toen de landbouw in opkomst kwam was deze verantwoordelijk voor het toenemen van koolhydraten in het dieet. In de moderne tijd was deze stijging nog veel sneller te zien in de Westerse maatschappij.

1863 was het jaar waarin William Banting een boek schreef over een koolhydraatarm dieet, om overgewicht onder controle te krijgen, door het niet meer eten van melk, brood, bier, aardappels en boter. Het boek dat hij schreef werd zo gigantisch populair dar er mensen waren die het woord “Banting” gebruikte ipv afvallen of afslanken.

1967, het jaar waarin het boek verscheen van Dr. Irwin Stillman (Stillmandieet). Een dieet dat veel proteïnen bevat, vetarm en koolhydraatarm is. Dit wordt gezien als een van de eerste koolhydraatarme dieëten en in de USA waren deze gigantisch populair. Andere voorbeelden van diëten zijn uit de zestiger jaren zijn het Drinking Mans Diet en het Luchtmachtdieet.

1972 was het jaar dat het Dr. Atkins dieet zijn intrede deed. Een koolhydraatarm dieet dat waarmee veel succes werd geboekt bij het behandelen van patiënten. Het boek werd zeer succesvol verkocht, maar er waren ook een groot aantal risico’s verbonden aan zijn manier doordat er veel vetten en proteïnen worden genuttigd.  Daardoor werd het minder populair doordat het boek bekritiseerd werd door de medische wetenschap. Men noemde het een een misleiding en gevaarlijk. Nog steeds zitten er veel risico’s aan het gebruik van dit soort diëten.